JOSEP PRATMARSÓ I PARERA a l'arxiu històric

 
   

Quan a la primavera de 1997 va ingressar a l’Arxiu el fons Josep Pratmarsó se’ns va obrir la possibilitat d’aprofundir en un dels arquitectes que, ben segur, han estat un bon referent en la tipologia constructiva de les cases d’estiueig a la Costa Brava, a part d’altres aportacions en el camp de les vivendes plurifamiliars i els equipaments.

El fons documental ingressat tenia un alt valor documental i iconogràfic, tant pel que fa als projectes com a les imatges, complementat tot amb els retalls de diari i records que acompanyaven els plànols.

Mentre avançàvem en la classificació del material, que per altra banda sovint tenia un caràcter fragmentari derivat, suposem, a la discreta importància que l’autor donava a la seva obra, creixia el nostre interès per resseguir la trajectòria professional de Josep Pratmarsó sobre el terreny.

Per això des de l’Arxiu es va iniciar un seguiment dels projectes als arxius municipals i un treball de camp becat per la Demarcació per donar la dimensió quantitativa i qualitativa que l’obra mereixia.

Com a resultat de tot aquest treball a l’Arxiu Històric del Col·legi hi podem trobar:

72 projectes de Josep Pratmarsó datats entre 1968 i 1982, la majoria ubicats a enclaus de la Costa Brava.

208 imatges en blanc i negre i color d’autors diversos, entre els que destaca Francesc Català Roca. Es tracta d’imatges d’Obres de Pratmarsó en el moment de la seva finalització.

Records personals, anotacions, retalls de premsa que acompanyaven els projectes.

53 fitxes de Catalogació del Patrimoni amb la descripció gràfica i textual i la localització concreta de projectes de l’arquitecte.

Tot aquest material està inventariat en Base de Dades i estotjat en les millors condicions per assegurar la seva conservació.

Resten pendent d’ingressar les imatges dels carnets de viatge de Pratmarsó que han estat fotografiats i que restaran dipositats també a l’Arxiu de la Demarcació.

Tot aquest material, una selecció del qual està exposat a la mostra present, quedarà arxivat a disposició de qui vulgui aprofundir en el seu estudi. La primera lliçò de bona arquitectura queda a la vista amb l’exposició i el catàleg de Josep Pratmarsó. De relectures posteriors en treurem el mestratge i la genialitat de qui dibuixà amb sobrietat i rauxa les cases que avui han esdevingut el seu llegat més eloqüent.

 
Demarcació de Girona
COAC


adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Demarcació de Girona

Espai Sala d'Exposicions

Plaça de la Catedral, 8

Pia Almoina

17004 Girona Spain

Tel   972. 41 27 27

Fax  972. 21 41 51

Exposició oberta

del 18 de juny al 30 de juliol de 1999

horari de 9'00h a 19'00h



Per més informació: