L'Arquitectura del sol _ Sunland Architecture
Llibre i exposició
 
Demarcació de Girona
COAC Demarcació de Tarragona
-       

La inauguració de la exposició i la presentació del llibre L'Arquitectura del sol _ Sunland Architecture, editat en català, castellà i anglès, es farà a la vegada a Tarragona, Alacant, Múrcia, Màlaga i Palma de Mallorca.

Presentació del llibre i inauguració de l'exposició:
A la seu de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, dijous 5 de desembre de 2002, a 2/4 de 8 del vespre, hi intervindran:
- Jesús Alonso i Sàinz, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
- Josep Puig i Torné, arquitecte
- Jordi Granell March, arquitecte, coordinador a Catalunya del projecte L'Arquitectura del sol

Exposició:
del 5 de desembre al 10 de gener de 2002
Seu de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Xerrada:
dijous 9 de gener de 2003, a 2/4 de 8 del vespre
Sol, arquitectura i turisme, a càrrec de Ricard Pié, arquitecte urbanista

Exposició itinerant:
L'exposició de l'àmbit català, després de Tarragona, es presentarà a diferents localitats de la costa catalana.

Breu descripció del projecte:
El llibre i l'exposició L'Arquitectura del sol _ Sunland Architecture és la culminació d'un projecte de recerca iniciat conjuntament, a començaments de l'any 2000, pels Col·legis d'Arquitectes de la costa mediterrània i el de les Canàries, amb l'objectiu d'estudiar l'arquitectura, l'urbanisme i l'ocupació del territori relacionats amb el turisme de sol i platja.

Gran part de les edificacions i urbanitzacions ubicades a la costa tenen a veure amb aquest fenomen de masses, que a partir dels anys 50 ha modificat significativament el paisatge de les ciutats costaneres. Procés que es va intensificar a partir dels anys 60-70 i que, com podem comprovar, encara no s'ha aturat.

També és rellevant el fet que inicialment només hi ha promoció privada, que en la majoria dels casos deriva en un creixement indiscriminat i desordenat. Mentre que a partir dels anys 80, amb la recuperació dels ajuntaments democràtics, diferents administracions inicien un procés de millora i revaloració de les poblacions turístiques.

El projecte vol destacar les actuacions que són permanents, portadores d'un nivell de qualitat des de les seves respectives disciplines arquitectòniques, urbanístiques, paisatgístiques, mediambientals... sense oblidar, però, la història o la representativitat d'algunes obres relacionades amb la manera com la societat ha viscut el fenomen turístic.

La informació gràfica, que es completa amb diversos articles d'experts, s'ha organitzat en diferents blocs temàtics: les intervencions en el territori, les infraestructures i els equipaments específics, els edificis i els complexos destinats als allotjaments temporals i les urbanitzacions i els immobles residencials de propietat privada.

Hi ha també altres aspectes que es suggereixen en el projecte, com l'assimilació dels corrents arquitectònics europeus o la manera com la idisioncràcia de l'arquitectura moderna ha donat respostes puntuals encertades a diferents problemàtiques, en una arquitectura sotmesa, en general, a una de les especulacions més ferotges i on ha primat l'interès privat sobre el públic, que ha portat a la desaparició, per sempre, de paratges de gran interès mediambiental.

En molts casos, però, l'arquitectura hi ha tingut ben poc a fer, i la discussió i la solució al problema ha estat en un altre pla.

 

adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.
Demarcació de Tarragona

Sant Llorenç, 20 - 22
43003 Tarragona
Tel.: 977 24 93 67 (Iolanda)

Fax: 977 24 83 83

Inaguració
dijous 5 de desembre de 2002 a les 19:30h

Exposició oberta
del 5 de desembre de 2002 al 10 de gener de 2003
PRORROGADA FINS
EL 31 DE GENER


Xerrada
dijous 9 de gener de 2003,
a 2/4 de 8 del vespre
Sol, arquitectura i turisme
,
a càrrec de Ricard Pié, arquitecte urbanista

Lloc:
Sala d'exposicions COAC Tarragona

Organitza
COAC