#premisAJAC >>> 7 DIES 7 NITS

Categoría
Premis Ajac IX > Urbanisme/Paisatge
Autor/s
Maria Botia, Marc Agustí I David Capellas

El jardí es situa a la localitat de Sant Boi, el Baix Llobregat. L’encàrrec demanava la renovació del pati posterior d’una casa adossada d’un conjunt
d’habitatges entre mitgeres. El repte principal consistia en convertir un pati-terrassa amb paviment ceràmic continu i sense terreny cultivable en un jardí multifuncional i de manteniment nul o gairebé nul. Els usuaris amb el pas dels anys havien anat acumulant jardineres i vegetacions de diferents tipus i fi ns i tot havien deixat que l’heura veïna envaís el pati.

Microsoft PowerPoint - Ppt0000001

Així doncs, els requisits inicials es van centrar en 2 punts: aconvseguir una solució constructiva fàcil i tenir un manteniment proper a zero.

Per aconseguir-ho ens vàrem centrar en simplifi car el projecte i reduir-ho tot a 3 materials:
fusta, formigó i vegetació. Aquests materials es distribueixen com si es tractés d’un trencaclosques que dibuixa al terra una successió de textures que l’usuari pot gaudir al seu aire.

Microsoft PowerPoint - Ppt0000001

Compositivament es va dividir el pati de 17,5m de llarg i 4,8m d’ample en cinc trams. D’aquesta manera el primer tram, el més proper a la casa, es destina al lloc de trobada amb una textura de formigó. El segon, tercer i quart trams alternen superfícies de fusta, formigó
i jardineres integrades al terreny. Finalment, l’últim tram es destina a les tasques de cuina i manteniment del pati.

Microsoft PowerPoint - Ppt0000001

Per donar unitat al conjunt es va construir un element que cosia totes les textures longitudinalment i que suplia totes aquelles jardineres inicials que estaven dispersades pel pati. Aquest element és un banc-jardinevra que utilitza els mateixos materials emprats en el paviment: fusta, formigó i vegetació.

Microsoft PowerPoint - Ppt0000001

Per acabar, es va incloure la instal•lació lumínica dins dels elements de projecte de manera que el banc amaga una llum càlida que dóna llum difosa a l’ambient i a la paret contraria es van seriar un seguit d’aplics que complementen la llum indirecta i permeten gaudir del pati fora de les hores solars.

738 Views

Opina

Nom obligatori