HOSPITAL NOSTRA SENYORA DE MERITXELL
Escaldes d’Engordany, Andorra
Sanitària / Assistencial
(Edifici públic, Interíorisme, )
Fes click per ampliar la imatge Fes click per ampliar la imatge Fes click per ampliar la imatge Fes click per ampliar la imatge
Autors  
Francesc Montaner i Campreciós
Francesc Pernas Galí
Joaquím Solé Mir
Associats:
Pere Cadafalch (Epicsa)
Ibering, SA
Col·laboradors:
Estanislau Nadeu Riu, Emilio Manrique, Prudenci Español, Santiago Jorba,
Promotor
Govern d’Andorra (públic)
1986
1994
Amb encàrrec professional  Obra construída
Superfície de sostre:
29200 m2
Superfície urbanitzada:
3400 m²
Superfície total:
32600 m²
Origen projecte:
Concurs
Promotor:
Govern d’Andorra (públic)
Any concurs:
1986
Tipus:
públic
Procediment:
concurs obert
Classificació:
primer premi
Any avantprojecte:
1987
Any executiu:
1988
Any inici obra:
1988
Any finalització obra:
1994
 
El solar, de només 5.000 m² era una queixalada en una muntanya de roca amb fort pendent, davant d’un dels dos hospitals existents al país. El nou hospital, que integra l’assistència hospitalària de tot el Principat, es desenvolupa en dotze nivells, esglaonats en tres peces ben diferenciades, per a fragmentar el gran volum de l’edifici. Així es configuren dues places d’ús públic connectades amb els carrers que delimiten el solar. Els tres nivells inferiors es destinen a l’aparcament, per a 267 vehicles. Els serveis de diagnòstic i tractament estan situats a les plantes de la peça central. Les últimes plantes tenen forma de bloc lineal en S, seguint l’alineació del carrer, i contenen les unitats d’hospitalització: 192 habitacions individuals amb excel·lents vistes sobre el paisatge. El resultat és un element que s’integra molt bé, amb gran coherència, respectant la topografia i la configuració dels pendents andorrans.
Posteriorment, entre els anys 1994-1997, en quatre fases i sense aturar la seva activitat, es va remodelar l’hospital antic per tal de convertir-lo en un edifici annex de serveis ambulatoris.
 
Referències bibliogràfiques:
PUBLICACIONS:
- "Ideas sobre un nuevo hospital en Andorra", "Todo Hospital", núm. 37, juny 1987, (pp. 7-15).
- "Contra la pendiente. Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Andorra". "A&V Monografías de Arquitectura y Vivienda", núm. 49 (1994). Pàgs. 34-37.
- "Como en la época de los romanos", "Diario Médico", abril 2004. Rafael Martínez Tomás entrevista a F.Pernas. Hospital N.S. de Meritxell, Andorra.
   Edició: 2002

© ArqCatMón 2005 és una iniciativa del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
La documentació i informació contingudes a l’Atles ArqCatMón ha estat lliurada voluntàriament pels arquitectes autors de les obres i, és per això, que els continguts que hi apareixen són responsabilitat exclusiva d’aquells en allò referent als drets d’autor. També és responsabilitat dels autors l’estil i la veracitat de les informacions, que s’han publicat respectant els textos dels seus autors.
La reproducció i difusió d'aquest material está limitada a finalitats exclusivament no lucratives i fent esment sempre de l'expressió: Font: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.