Èxit de la mobilització de rebuig a l'LCSP i en defensa de l'arquitectura

Els arquitectes, coordinats a través dels seus collegis, escoles i associacions, van organitzar el passat dimecres 30 d'octubre una acte conjunt de rebuig a l'Avantprojecte d'LSCP i en defensa de l'arquitectura. L'acte va consistir en una trobada reivindicativa a Madrid, davant del museu del Prado, i en una acció a les xarxes socials que va tenir com a objectiu ajudar a transmetre el missatge més enllà de l'entorn més immediat del col·lectiu i multiplicar així la capacitat d'adhesions. Vegeu aquí el vídeo "Por la Arquitectura", enregistrat per diversos degans i el president del CSCAE amb motiu d'aquesta mobilització.

La mobilització va posar en valor els múltiples espais de treball i creació de l'arquitecte, fent una crida a què els participants dibuixessin i escrivissin tot allò que la movilització els suggerís. Amb el hashtag #esarquitectura, els arquitectes van respondre massivament a la crida, amb més d'un miler de missatges a twitter. Amb tota aquesta activitat creativa es composarà un gran dossier de la professió que es farà arribar al Ministeri d'Economia. Vegeu com es va recollir la concentració al Telediario de TVE (minut 24.30, aproximadament).

Presentades les al·legacions a l'avantprojecte de L'CSP, que es considera inconstitucional

El CSCAE, en representació de tots els col·legis de l'Estat, ha presentat un important paquet d'al·legacions a l'avantprojecte de llei de Col·legis i Serveis Professionals en les quals considera el text de l'avantprojecte inconstitucional. L'informe jurídic subratlla la discriminació i l'arbitrarietat del text cap a la professió d'arquitecte, la qual queda, a més, en una situació d'inseguretat jurídica pel que fa a les seves atribucions professionals. A les al·legacions es remarca també la situació de provisionalitat i incertesa en què quedaria la professió amb aquesta futura llei.

L’Avantprojecte d'LCSP va ser aprovat el passat 2 d’agost pel Consell de Ministres. En ell se segueix contemplant la revisió de les atribucions dels arquitectes, per a la qual s’estipula que caldrà crear un grup de treball encarregat de fer “propostes en relació amb les atribucions professionals en l’àmbit de l’enginyeria i l’edificació”. Malgrat s'incorporen mesures de modernització de col·legis professionals, l’Avantprojecte fomenta l’intervencionisme de l’Estat, la pèrdua d’autonomia i el conseqüent afebliment del col·legis en el seu paper de defensa professional i responsabilitat amb la societat civil, i envaeix frontalment les competències exclusives que té Catalunya en aquesta matèria.

Tenim per davant un procés que segurament no acabarà fins al proper any. Durant aquest temps seguirem amb l’oposició frontal, desplegant les accions en defensa de la tasca dels arquitectes i les condicions professionals necessàries per desenvolupar l'arquitectura. Continuarem denunciant una “liberalització” que, lluny millorar en competitivitat, agreujaria les condicions en què els arquitectes exercim la nostra feina i, per tant, la seva qualitat i competitivitat, dificultant encara més la situació actual i destruint bona part de les perspectives de futur. També comportaria renunciar de forma arbitrària i innecessària a un model que ha fet de l’arquitectura el referent per edificar i definir les ciutats, substituint-lo per la mera edificació sense atributs culturals ni socials.

Amb aquest objectiu, seguim coordinats amb el CSCAE, els col·legis, les escoles d'arquitectura i les associacions vinculades amb l’arquitectura, i comptant amb la vostra implicació per continuar amb les accions públiques o col·lectives convenients.


Darreres informacions sobre l'LCSP

- Informe de projecte normatiu 110/13 relatiu a l\'avantprojecte de Llei de Seveis i Col·legis Professionals de la Comissió NAcional del Mercat de Valors

- Nota de premsa de la Intercol·legial, en que celebra que el Senat insti al GOvern a consensuar la futura Llei de Serveis i Col·legis Professionals. 28 de novembre de 2013.

- Al·legacions a l'Avantprojecte de Llei de Serveis i Col·legis Professionals presentades pel CSCAE

- Al·legacions a l'Avantprojecte presentades per la Intercol·legial catalana

- Al·legacions presentades per Unión Profesional (resum)

- Document d'Estudi sobre l'Exercici de les Professions i Drets Fonamentals realitzat per Unión Profesional, Juliol 2013

- Estudi Impacte Econòmic dels Col·legis Professionals realitzat per Unión Profesional, Abril 2013

- Butlletí informatiu de l'UIA de juliol de 2013, en que es reitera el recolzament total als arquitectes espanyols enfront l'LCSPP

- Memòria de l'Anàlisi d'impacte normatiu de l'avantprojecte de l'LCSP (Ministeri d'Economia)

- Carta del degà del COAC sobre l'Avantprojecte d'LCSP

- Avantprojecte LCSP aprovat al Consell de Ministres el 2 d'agost

- Nota de premsa de l'Associació Intercol·legial Catalana

- Nota de la Generalitat de Catalunya sobre l'LCSP


Declaració per l'Arquitectura Espanyola


Segueix en actiu la Declaració per l'Arquitectura Espanyola que, impulsada pel CSCAE, compta a Catalunya amb el suport de totes les escoles d'arquitectura i organitzacions vinculades amb el sector.
Si encara no ho has fet, adhereix-t'hi! Ja som més de 28.000!
Descarrega't la declaracióversió castellana / versió catalanaVídeo jornada maniFEST


Vídeo Què és ser arquitecte?
Adaptació del vídeo de l'American Institute of Architecs
"What it is to be an Architect".


Descarrega't l'arxiu jpg del SÍ A L'ARQUITECTURA!

jpg gran jpg petit

Per estar informat puntualment, segueix-nos a les xarxes socials:  @COACatalunya #NoalaLSP   

 NOTÍCIES  CALENDARI D'ACCIONS
 
Notícies 29.11.2013
 
Els col.legis professionals rebutgen la nova llei. TN Migdia TV3, 9.08.2013
 
Notícies posteriors al Consell de Ministres del 02.08.2013
 
Notícies 01.08.2013  LCSP
 
Notícies 31.07.2013  LCSP
Recull de notícies
 
23.09.2013 - Termini per presentar al·legacions a l’Avantprojecte LCSP
 
2.08.2013 - Consell de Ministres en que és aprovat l'avantprojecte de Llei.
 
11.07.2013 - Reunió del president del CSCAE amb el president de la UIA per a la seva adhesió a la Declarció per a l'Arquitectura Espanyola. (+info)
 
4.07.2013 - Reunions a Brussel·les del president del CSCAE amb el comissari europeu de la Competència i el secretari general del Consell d'Arquitectes d'Europa(+info)
 
 
Calendari complet

Enllaços d'interès
 
 

Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España

Sindicat d'Arquitectes
 
Arquitectes per l'Arquitectura
 
Col·legi d'Aparelladors. Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona

  • © 2013   Col·legi d'Arquitectes de Catalunya    Contactar