Parāmetres de forma i volum

Hivern
Al clima mediterrani, un factor de forma massa alt (un edifici molt dispers), implicarā que les pčrdues per transmissiķ seran molt altes, per la qual cosa caldrā compensar-lo augmentant l’aīllament, tot i que si la orientaciķ es la correcte, pot afavorir la captaciķ solar.

Estiu
Factors de forma massa alts generen molt contacte amb l’exterior, cosa que pot generar guanys de calor excessius a traves dels paraments (molt important als edificis amb aire condicionat).

Per contra, un factor massa baix pot generar dificultats de ventilaciķ de l’edifici, al quedar crugies interiors sense contacte amb l’exterior.

No hem d’oblidar, perō, l’efecte beneficiķs que pot tenir una geometria complexa de la faįana (volums afegits, reculades, etc.) en zones amb una forta radiaciķ, on la projecciķ d’ombres entre paraments exteriors o interiors (patis) proporciona una disminuciķ de la temperatura ambiental.

Ilˇluminaciķ
En general, un factor de forma alt ofereix moltes possibilitats d’ilˇluminaciķ, doncs les estances tenen molt contacte amb l’exterior. Nogensmenys, aixō xoca amb la necessitat de limitar-lo pels motius tčrmics esmentats.

En cas d’edificis molt compactes caldrā aprofitar el potencial d’ilˇluminaciķ de les cobertes, mitjanįant claraboies, lluernaris, conductes de llum, patis, etc., prenent precaucions contra els sobrescalfaments que es puguin generar a l’estiu.

 

Tornar als parāmetres de forma i volum