Pèrgoles

Són sistemes compostos per una estructura lleugera vertical i una horitzontal, que normalment suporten plantes enfiladisses, provocant zones ombrívoles. Normalment no estan tancats lateralment.

Com a proteccions solars són particularment efectives si els vegetals són de fulla caduca, doncs a l'hivern permeten el pas de la radiació, mentre que l'impedeixen a l'estiu. A més, la respiració de les plantes humiteja i refresca la zona.

Quan la funció d'ombrejar no la compleixen els elements vegetals sinó entramats més o menys atapeïts, que també tanquen lateralment, es parla d'ombracles.


Comportament respecte al fred, a la calor i a la llum.

El seu comportament depèn dels elements que les composen, i molt particularment de si els vegetals són de fulla caduca o no.

En termes generals, les pèrgoles treuen menys llum que els ombracles, doncs no estan tancades lateralment, mentre que el seu comportament enfront del fred i la calor tendeix a ser més selectiu: a l'estiu amb el sol més alt ombregen bé el terra i les façanes adjacents, mentre que a l'hivern, amb el sol baix, permeten fins a cert punt l'assolellament del paviment i les parets

 

Tornar a estratègies de refrigeració i ventilació

  fons_negre_sense_imatge.GIF (98 bytes)