El regulador de cÓrrega

Un sistema de regulaciˇ Ús necessari a la gran majoria de les instalĚlacions aut˛nomes. La seva funciˇ Ús graduar l’entrada i la sortida del corrent de les bateries en funciˇ del seu estat de cÓrrega. Permet aprofitar al mÓxim l’energia subministrada per les plaques fotovoltaiques, a mÚs de garantir l’adequada protecciˇ i el bon servei de les bateries. El regulador de cÓrrega serveix, en aquest sentit, per protegir els acumuladors contra la sobrecÓrrega i la descÓrrega excessiva; en cas de sobrecÓrrega, posa les plaques en curt circuit i talla el pas de corrent cap als acumuladors; en cas de descÓrrega excessiva, pot tallar el subministrament o bÚ avisar mitjanšant una alarma que indica que la tensiˇ Ús propera als nivells mÝnims de seguretat. Una sobrecÓrrega de les bateries provoca processos de gasificaciˇ (hidr˛lisi de l’aigua en hidrogen i oxigen) o d’escalfament que poden arribar a ser perillosos i que escurcen notablement la vida de les bateries. Una descÓrrega excessiva, d’altra banda, afecta a la futura capacitat de cÓrrega de les bateries.

En termes generals, les caracterÝstiques elŔctriques que defineixen un regulador sˇn la seva tensiˇ nominal i la intensitat mÓxima que Ús capaš de dissipar. La colĚlocaciˇ del regulador s’ha de realitzar en un lloc fÓcilment accessible, de manera que resulti c˛mode la utilitzaciˇ dels elements de control de l’estat de la instalĚlaciˇ que normalment acompanyen a aquest element. ╔s necessari que es realitzi una comprovaciˇ del calibrat de la tensiˇ de sortida, operaciˇ molt senzilla que, en funciˇ del tipus de regulador, realitzarÓ l’instalĚlador mateix.

Al mercat existeixen diversos tipus de reguladors, amb prestacions i sistemes de mesura diferents. Un tipus de regulador avanšat, a mÚs d’integrar funcions de prevenciˇ de sobrecÓrrega i descÓrrega excessiva en un mateix equip, de subministrar informaciˇ sobre l’estat de cÓrrega de la bateria i la tensiˇ existent a la mateixa, pot seleccionar el tipus de cÓrrega que s’ha de fer a las bateries d'acumulaciˇ (que pot ser cÓrrega superficial o profunda) aixÝ com tambÚ determinar el voltatge que cal mantenir, en funciˇ de la temperatura, o bÚ fer un seguiment del punt de mÓxima potencia. En determinats casos, es pot preveure la connexiˇ del regulador a un ordinador, la qual cosa permet realitzar un seguiment del funcionament de la instalĚlaciˇ. Obviament, la complexitat del regulador Ús en general proporcional a l’envergadura de la instalĚlaciˇ.

Tornar a:Els components dels sistemes fotovoltaics

  14.gif (26844 bytes)