JUJOL, FRAGMENTS I TRANSFORMACIONS

Al centre del procés creatiu de Josep M. Jujol hi ha una intensa reflexió sobre l’arquitectura i els oficis, que es reflecteix en la tria de materials, en la manera gairebé afectiva de manipular-los i en l’atribució del moviment. I això es palesa tant als seus edificis com als seus dissenys d’objectes quotidians.
Sobre aquesta base, l’exposició Jujol, fragments i transformacions mostrarà elements diversos per contribuir a conèixer millor la manera de treballar de l’arquitecte.
Partint de la propera intervenció de La Torre de la Creu 1913-1916, a Sant Joan Despí, s’exposa una reproducció a escala de la planta de l’edifici, orientada tal com es troba al seu emplaçament, i amb reproduccions d’elements significatius que han desaparegut amb el pas del temps. La maqueta es complementa amb objectes reals, dibuixos i fotografies representatius de la tècnica jujoliana.

El treball dels estudiants
L’empremta més personal de Jujol va ser la manera d’entendre i sentir, físicament, la relació entre arquitecte i construcció, així com la relació amb la feina, amb el material —tot aprofitable, manipulable, transformable— i amb els treballadors —Jujol es considerava un treballador més en la cadena de construcció—.
Els materials que més apreciava l’arquitecte eren també els més econòmics i a l’abast de tothom. Jujol donava forma a elements aparentment inservibles, de segona mà, ennoblint-los amb l’austeritat que el caracteritzava.
Sobre aquestes premisses, el Servei Educatiu d’Arquitectura del COAC proposa un treball per als estudiants de batxillerat. Es tracta de desenvolupar objectes mòbils utilitzant materials de rebuig, quotidians en desús o trencats, prenent com a base el coneixement de l’experiència de Jujol.
Aquests treballs es mostraran a la sala d’exposicions, completant així la mostra.

Organització: Àrea d'Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC
Servei Educatiu del COAC
Producció: Demarcació de Barcelona
Comissariat i disseny: Josep Llobet
Natalia Ojeda
Material didàctic: Jánice Moret
Isabel Concheiro
Quim Oliveras
Servei Educatiu Arquitectura del COAC
Coordinació: Gemma Ferré
Isabel Vilaseca
Àrea d’Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC  
Disseny gràfic exposició:
Salon de Thé
Documentació: Arxiu Gràfic-Biblioteca de l'ETSAB
Arxiu Històric del COAC
Arxiu Jujol
Arxiu municipal, Ajuntament de Sant Joan Despí
Biblioteca del COAC
Càtedra Gaudí
Audiovisual: Pablo Gómez
Julia Fontana
Música original:  Javier Maculet
Elisenda Bonet
(bh projects)
Tractament d’imatges: Jaume Orpinell
Centre de Documentació d'Imatges del COAC
Agraïments: Mario Andruet, Joan Bassegoda, Andreu Carrascal, Mónica Cruz, Montse Duran, David Ferrer, Magda Gelmà, Josep M Jujol, Pepe Llinàs, Cristina Moreta, Dolors Solanes , Marià Sorbé, Neus Vilaplana
Col·laboració: SAPIC

Targetó

Del 21 de desembre de 2006 al 18 de gener de 2007
Inauguració: dijous 21 de desembre a les 21 h
Lloc: sala d’exposicions


Jujol, fragments i transformacions és la tercera de les exposicions del cicle Tècnica.
TÈCNICA

La nova temporada d’exposicions de la Demarcació de Barcelona té com a fil conductor la tècnica, entesa com un procés essencial vinculat a la creativitat i, com a conseqüència, a l’evolució arquitectònica.

Es tracta, doncs, de veure la tècnica com a nivell inventiu, com el conjunt de procediments que permetenexperimentar amb la forma, materials, sistemes i lleis de la naturalesa. En definitiva, la tècnica com un àmbit d’investigació que combina invenció i capacitat per descobrir noves realitats i nous camins.