CercaBiografies

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Masó Valentí, Rafael

1880 - 1935

Arquitecte

 

Arquitecte nascut a Girona l'any 1880. El 1900 va iniciar els estudis d'Arquitectura a Barcelona i el 1906 va obtenir el títol, juntament amb Josep M. Pericas i Josep M. Jujol. De retorn a Girona, l'estil modernista inicial de les seves obres evolucionarà vers el nou corrent del noucentisme. Ja en aquest estil construeix els edificis més representatius del moviment a Girona. En les seves obres recupera la tradició artesana de la ceràmica, la fusta i la forja i marca un estil arquitectònic que dóna caràcter a la ciutat. També va projectar obres a la província, com ara la Cooperativa Palafrugellenca a Palafrugell o el conjunt residencial de S'Agaró.
Al marge de la faceta professional com arquitecte, destaca el seu vessant literari. A Girona, amb Xavier Monsalvatge, Carles Rahola, Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, va col·laborar en diverses publicacions locals. Fruit de les seves estades com estudiant a Barcelona, es va relacionar amb Josep Carner, Guerau de Liost, J.M. López Picó i Emili Vallès, nucli literari que va iniciar el canvi de gust que va preparar el noucentisme. Rafael Masó va escriure proses poètiques, que manifesten el seu amor per a les petites coses, pels costums familiars, i per la seva ciutat i també articles d'opinió a la premsa de l'època. Els seus poemes foren premiats en diferents jocs florals i alguns foren inclosos a l'Almanac dels Noucentistes (1911). Al llarg de la seva vida va desenvolupar també una important labor cultural, col·laborant en la fundació de la societat Athenea i va ser l'aglutinant d'un grup d'artistes i artesans (l'escultor Fidel Aguilar, el pintor i ceramista J.B. Coromina, el ferrer Nonito Cadenas, els decoradors germans Busquets, etc).
Com a arquitecte la seva activitat va quedar marcada per la crisi del modernisme. Va intentar trencar amb aquest passat immediat tot partint d'un cert neopopulisme i de les experiències d'avantguarda de l'arquitectura europea. S'interessà especialment per la domèstica anglesa (Voysey, Mackintosh) i la Sezesion vienesa (Hoffmann, Olbrich, Loos).
L'estudi de la seva arquitectura revela tres períodes: En el primer (1906-1911) Rafael Masó intenta formular un llenguatge propi, malgrat que acusa les influències comentades (mas El Soler, farmàcia Masó, can Batlle, farinera Teixidor, magatzem Ensesa i les cases Salieti i Masó).
L'any 1912, de retorn de seu viatge de nuvis per Itàlia i Alemanya enceta un segon període que durarà fins el 1922 i en el que reforça la seva actitud inicial de definir un estil propi. És el moment de les obres plenament noucentistes, probablement el més interessant de la seva trajectòria. Durant aquest segon període Rafael Masó projecta les cases que han esdevingut referència en l'arquitectura catalana del moment (edifici Athenea, cases Cendra, Masramon, Ensesa, Cases i Teixidor, garatge Callicó i casa Gispert Saüch).
En el tercer període (1923-1935) es reforça la idealització de Catalunya i l'expressió d'aquesta mitjançant elements de la tradició (esgrafiats, columnes, terracottes...) La Económica Palafrugellense, cases Cots i Colomer i urbanitzacions Teixidor i S'Agaró).
Rafael Masó va morir l'any 1935, quan era president de la Delegació del Col.legi, a l'edat de 55 anys. L'estudi i investigació de la seva obra i del fons documental dipositat al nostre Arxiu han estat decisius per a la trajectòria del nostre centre i per a la sensibilització i recuperació del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

Activitats relacionades


Masó. Punts de llibre  →   activitat  
Exposició | De l'11 de febrer al 6 de març del 2000


D'algunes coses perdudes | Presentació de la catalogació de les imatges de Valentí Fargnoli al fons Rafael Masó  →   activitat  
Presentació | 29 de juny de 2000


Masó explica Masó  →   activitat  
Exposició | Del 19 d’octubre al 30 de novembre de 2001


Les Tres dimensions de l'arquitecte | Rafael Masó, fotògraf  →   activitat  
Exposició | Del 12 d’abril al 5 de maig de 2002


Organització Any Masó  →   activitat  
Organització | Gener 2005 al Novembre 2007


Les flors en les obres de Masó  →   activitat  
Exposició | Del 12 al 20 de maig de 2007


 

Masó Valentí, Rafael

Anar a dalt de la pàgina Fons i col·leccions


Masó Valentí, Rafael