CercaDates

Tornar al llistat per dates | 1900..1909 |  «  7 de 7

Guia d'Arquitectura

 

Tres cases / Antigues Escoles / Dispensari / Hotel d'entitats

Registre: 505

 

c. Major, 59

Sarrià de Ter - Gironès

 

¿? / 1909-1910

Noucentisme

 

Ús: docent / serveis municipals: cultural

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Reforma de tres cases entremitgeres de planta baixa i pis propietat d'Alfons Teixidor per a ubicar-hi l'escola pública de Sarrià. De l'obra de Masó únicament es conserva la façana, on destaca el treball de les reixes, obra de Nonito Cadenas i els elements ceràmics dels germans Coromina de La Bisba. Els interiors han estan totalment reformats a causa dels diversos usos que ha tingut l'edifici.

Cronologia

Fins l'any 1910 Sarrià de Ter no compta amb un edifici en bones condicions destinat a Escoles Públiques. Tot i això, l'edifici que s'inaugurà en aquest any no és un edifici fet expressament sinó la remodelació de tres cases. El projecte és de l'arquitecte Rafael Masó de l'any 1909 i la inauguració de les Escoles Públiques té lloc el 5 de juny de 1910. L'edifici fou propietat d'Alfons Teixidor i l'Ajuntament el va tenir llogat fins l'any 1971, quan el va comprar.

La necessitat de construïr un nou edifici per a les Escoles de Sarrià comença a discutir-se l'any 1944, però el projecte no es materialitza fins l'any 1977, amb la inauguració de l'Escola Montserrat. Aleshores el vell edifici és remodelat per acollir el Centre d'Assistència Primària i el Centre d'Educació Permanent d'Adults. Més endavant (després de 1986) aquestes dependències municipals es destinen a usos culturals.

Bibliografia

AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
CASASSA FONT, Narcís. Aproximació a la història de l'ensenyament a Sarrià de Ter. Girona, Ajuntament de Sarrià de Ter, 1989, pàg. 49-51 i 74.
GIL, Rosa M. - Mariné, Josep, Miratges. 300 anys de projectes no realitzats a les comarques Gironines. Girona, Diputació de Girona, 2003.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
PERICAS, Josep M. "L'arquitecte Rafael Masó i la ciutat de Girona". Barcelona. Arquitectura i Urbanisme núm. 7. Setembre 1935
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Tres cases / Antigues Escoles / Dispensari / Hotel d'entitats

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Gemma Domènech