Exposició
SVERRE FEHN - ARQUITECTE
demarcació de Barcelona
COAC
   
UN TRIOMF ARQUITECTÒNIC NORUEC AMB SABOR HISTÒRIC

  Villa Busk, Bamble, Norway, 1987-1990

El mes d’abril de 1997, el més destacat dels arquitectes noruecs, Sverre Fehn, va ser aclamat com una de les figures més importants del nostre temps en aquest camp. L’esdeveniment va tenir lloc a Itàlia, el país que més ha influït en l’arquitectura occidental, i en un escenari que posa en relleu el seu renom com a arquitecte contemporani capdavanter i, al mateix temps, estableix un nexe directe entre Fehn i els mestres del Renaixement.

Andrea Palladio (1508-1580) és considerat com un dels arquitectes més influents de la història pel seu desenvolupament de l’estic clàssic. Un dels treballs més importants de Palladio és la basílica de la ciutat italiana de Vicenza, un magnífic edifici gòtic que va tancar amb unes imponents façanes renaixentistes. Cada any, Vicenza invita un destacat arquitecte contemporani per tal que exposi els seus treballs en aquest ampli saló, un dels més bonics que mai s’hagin construït. I l’any 1997 l’elecció va recaure en Sverre Fehn.

L’exposició presenta 18 dels treballs més importants de Fehn en forma de maquetes i grans pòsters. Després de Vicenza es va exposar a Dresden i Hamburg i el novembre de 1997 el públic noruec va tenir l’oportunitat de visitar-la al Henie-Onstad Art Centre.

L’obertura de l’exposició "Sverre Fehn-arquitecte" a Vicenza, el 18 d’abril, va coincidir amb nombrosos esdeveniment significatius. El mateix dia l’editorial italiana Electra va presentar un llibre molt luxós i complet sobre Sverre Fehn, que també es publicarà en anglès i noruec i, d’altra banda, l’exposició de Vicenza també és el senyal de sortida per a una exposició itinerant que té programat un recorregut per diversos llocs arreu del món. El treball de Fehn ha despertat un interès considerable en molts països, raó per la qual el Ministeri d’Assumptes Exterior de Noruega ha previst un suport important per aquesta exposició.

La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, presenta ara aquesta exposició que s’inaugurarà a Barcelona el divendres 6 de febrer a les 19h. i romandrà oberta fins el 12 de març de 1998.

L’exposició ha estat produïda pel Museu Noruec d’Arquitectura, i els responsables del disseny han estat els arquitectes italians G. Postiglione, N. Flora i P. Giardello.

Sverre Fehn va néixer l’any 1924 a Kongsberg, i es va titular com a arquitecte l’any 1949. Va ser professor de l’Escola d’Arquitectura d’Oslo des de 1971 fins a 1995, ciutat on continua exercint.

El primer treball de Fehn que va atreure l’atenció internacional va ser el projecte per al pavelló de Noruega a l’Exposició Universal de 1958 a Brussel·les, una elegant construcció dominada per bigues de fusta laminada. Sis anys més tard va rebre grans elogis pel seu projecte, senzill i refinat, per al pavelló nòrdic permanent al parc de la Biennal de Venècia. Fehn també ha projectat diverses residències particulars magnífiques, una de les quals, Villa Busk, ha estat declarada edifici protegit molt poc temps després de ser construïda.

  Norwegian Pavilion, Brussels, Belgium, 1956-1958
competition project, first prize (demolished)

El 1991 Fehn va representar Noruega en la Biennal Internacional d’Arquitectura de Venècia amb una mostra dels seus treballs produïts per al Museu Noruec d’Arquitectura.

Fehn ha adquirit una gran reputació com a dissenyador d’exposicions (dues exposicions molt boniques al Henie-Onstad Art Center) i com a autor de diversos projectes per a edificis de museus. Els seus treballs més importants són el Hedmark Museum (1968-88), on va crear una impressionant combinació de ruïnes medieval amb un disseny contemporani, el Norwegian Glacier Museum (1991), a Fjaerland, a l’oest de Noruega, i l’Aukurst Centre (1996) , a Alvdal, a l’est del país. El projecte que va presentar a l’important concurs per l’ampliació del Det Kongelige Teater (Teatre Reial) de Copenhaguen (1996) va ser molt lloat pel jurat, tot i que la seva sort actual és incerta

  Glacier Museum, Fjaerland, Norway, 1989-1991

A més d’això, Fehn ha rebut diversos guardons i premis noruecs i estrangers. Enguany li han atorgat el premi d’arquitectura més prestigiós, el Pritzker Architecture Prize, que li ha estat lliurat a Bilbao, i també la Heinrich-Tessenow Gold Medal a Dresde.



adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Sala d'Exposicions

Plaça Nova, 5

08002 Barcelona Spain

Tel   93 / 301 50 00

Exposició oberta

del 6 de febrer al 12 de març de 1998

Inaguració: divendres 6 de febrer a les 19 h.