DIBUIXOS INÈDITS DE LE CORBUSIER
FOTOGRAFIES DE LUCIEN HERVÉ


demarcació de Barcelona
COAC
   

Aquesta col·lecció de dibuixos data de l'any 1962, any en què Le Corbusier preparava una exposició monogràfica al Museu d'Art Modern de París que es va celebrar des del mes de novembre de 1962 fins al gener de 1963. Hi volia ensenyar una sèrie d'imatges de les seves obres que el fotògraf Lucien Hervé (col·laborador seu des de 1949) havia fet durant aquells anys.

Mentre es feien els preparatius, en comptes de facilitar-li la referència de les fotos, va dibuixar uns petits croquis sobre uns papers mida foli com si es tractés de fulls de contacte, de cadascuna de les fotografies que volia per a l'exposició.

La col·lecció es compon de nou planxes. En cadascuna d'elles trobem entre quatre i nou dibuixos molt esquemàtics, però molt explicatius a la vegada, de cadascun d'aquests treballs. Cada dibuix es correspon amb una fotografia. Aquí radica part de l'interès d'aquesta col·lecció que ha estat inèdita durant més de trenta anys. Mostrar conjuntament els dibuixos i les fotografies. Cada croquis representa un edifici, una casa, un plànol, una maqueta, una pintura, una escultura o una tapisseria.

Aquí es presenta una faceta més intima de Le Corbusier, un procés de treball. El visitant podrà apropar-se al seu món, esbrinar i entendre més la seva obra, la seva sensibilitat, el perquè és un dels grans arquitectes d'aquest segle. I com ell deia, col·locar-se una mica més a prop d'una de les seves teories: "L'arquitecte ha de tenir coneixements de, o millor dit, ha de ser a la vegada pintor i escultor, per aconseguir realitzar un bon treball com a tal".

Constatarem un cop més la magnitud de les seves idees i la riquesa de la seva obra, i també la reivindicació constant del significat artístic, la força i importància del treball de gairebé tota una vida.

L'obra de Le Corbusier ha estat estudiada sota molts aspectes i per un nombre important d'historiadors i arquitectes. Potser l'aspecte o la faceta que avui presentem sigui de les menys tractades i analitzades fins ara: els dibuixos/esbossos/croquis i la seva relació amb la fotografia. El seu traç ràpid, molt descriptiu, concís, com si es tractés d'anotacions, ens defineix molt bé la seva manera de treballar, de plantejar els temes i la seva capacitat de síntesi. Li agradava explicar-se mitjançant imatges, investigar constantment noves composicions plàstiques i espacials. Defensor de les formes pures i simples, amb molts pocs elements aconsegueix manifestar-nos les seves idees i objectius. "L'home sempre ha tingut necessitat de fixar i després transmetre les seves idees". En el moment d'emetre aquest pensament, potser parlava més en nom propi que a títol general. Intel·lectualitzava cadascuna de les seves experiències amb un llenguatge fàcil i accessible, tant en la seva obra artística i arquitectònica, com urbanística. Podríem classificar-lo com un dels arquitectes més mediàtics del segle XX.

Aquests dos aspectes del seu treball, el dibuix a mà alçada i la fotografia, no per considerar-se obra menor, deixaven d'apassionar-lo, ja que Le Corbusier s'entusiasmava amb qualsevol mitjà d'expressió, tal com queda demostrat amb la quantitat d'activitats que va desenvolupar al llarg de la seva vida: pintura, escultura, tapisseria etc.

Tota la seva vida s'inspira o s'enfoca cap a una "síntesi de les arts". Buscava una unió entre la seva obra arquitectònica, plàstica i escultòrica.

Els sentits eren capitals per a Le Corbusier, però el que més l'ull o la vista. Ho podem verificar amb aquesta declaració seva tant gràfica i explicativa: "je n'existe dans la vie qu'a condition de voir" (Veo luego existo).

La col·laboració entre Le Corbusier i Hervé data de 1949, any en què Hervé va fer unes fotografies de l'Unité d'Habitation de Marsella, encara en construcció. Després de veure-les, Le Corbusier li escrigué una carta laudatòria en la qual li deia: "La meva més sincera felicitació pel seu excel·lent treball. Té ànima d'arquitecte i sap observar l'arquitectura" A partir d'aquest moment s'inicia una col·laboració que finalitzarà amb la mort del mestre.

A Hervé se'l coneix com el fotògraf de Le Corbusier, no sense motiu, posseeix milers de negatius de la seva obra. També, com a fotògraf d'arquitectura, Hervé és un fotògraf que ha sabut incorporar l'arquitectura a les nostres vides, gràcies al seu talent i a la seva mirada culta i sensible.

Le Corbusier, ja sigui a través d'Hervé o sense ell, al llarg de la seva vida va fer servir la fotografia per fer conèixer la seva obra a diaris, revistes, publicacions monogràfiques i exposicions, encara que també la feia servir com a inventari i catàleg de la seva obra plàstica. En el cas de la seva obra arquitectònica, més que aprofitar-la per "catalogar un patrimoni" o el seu treball, el focus d’interès no se centrava únicament aquí. Hi veia infinitat de qualitats i possibilitats molt vàlides, poder focalitzar i concentrar temes per a ell de cabdal importància per al posterior desenvolupament de les seves teories que confirmarien a la vegada les ja existents. Sobretot en aquest punt era on Le Corbusier veia la fotografia com una de les seves millors aliades.

Le Corbusier considerava la fotografia una via o un camí per comunicar-se amb els altres, a més a més de ser un mitjà molt útil i indispensable per fer conèixer les seves idees i promocionar-les.



 


adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sala Picasso
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain

Tel   34. 93. 301 50 00
Fax  34. 93. 412 39 64

Exposició oberta
del 23 de febrer al 15 de març 1999

Presentada pel

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Demarcació de Barcelona